Tove Janssonin ja Muumien historia – osa 2

Tämä artikkelisarja sukeltaa Muumien maailmaan, Tove Janssonin historiaan ja Muumien syntyyn sekä seuraa näiden rakastettujen hahmojen suosion kasvua ympäri maailmaa läpi vuosikymmenien. Edellisessä jaksossa käsittelimme Tove Janssonin varhaisesta elämästä ja Muumikirjojen synnystä niiden suosion kasvamiseen aina 1950 luvun loppupuoleen asti. Tässä osassa jatkamme matkaa Muumien kanssa.

1959 – 1969

Vuonna 1959 Toven ensimmäinen Muuminäytelmä nimeltä ‘Muumit teatterissa’ sai ensi-iltansa. Samana vuonna Saksassa näytettiin ensimmäinen Muumi-tv-sarja, joka on Augusburger Puppenkisten tuottama nukkeanimaatio. Toven toinen kuvakirja ‘Kuka lohduttaisi Nyytiä’ tuli markkinoille seuraavana vuonna. Se kertoo Nyytistä, joka lähtee kotoa löytääkseen ystäviä. Matkalla hän tapaa Tuitun, jonka hän pelastaa Möröltä. Kingsley Hart käänsi kuvakirjan englanniksi, jonka nimeksi tuli ‘Who Will Comfort Toffle’. Vuonan 1962 julkaistiin ‘Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia’, jonka ruotsinkielinen nimi on ‘Det osynliga barnet och andra berättelser ja englanniksi ‘Tales froom Moomin Valley’. Kirja on seitsemäs Muumi-kirjojen sarjassa mutta eroaa aikaisemmista siten, että se on kokoelma lyhyitä tarinoita yhden pitkän tarinan sijaan. Kirjassa on yhteensä yhdeksän kertomusta. Muumipappa ja meri (Ruot. Pappan och Havet, engl. Moominpappa at sea) julkaistiin vuonna 1965. Kirjassa Muumiperhe muuttaa pienelle majakkasaarelle, sillä Muumipappa on tyytymätön elämäänsä Muumilaaksossa. Kirjassa Muumipeikko ystävystyy Mörön ja merihevosten kanssa. Japanissa tehtiin Muumeista Fuji TV Zuiyo Enterprisen tuottama animaatiosarja vuonna 1969 ja siten Muumeista tuli erittäin suosittuja Japanissa. Samaan aikaan myös ruotsissa julkaistiin Tv-sarja nimeltä Mumintrollet.

1959 – 1969

1970 – 1999

Tove päättää lopettaa Muumikirjojen kirjoittamisen ja viimeinen Muumikirja, ‘Muumilaakson marraskuu’, julkaistiin vuonna 1970. Tove jatkoi aikuisille suunnattujen kirjojen kirjoittamista ja julkaisi Kesäkirjan. Neljä vuotta myöhemmin Muumiooppera sai ensi-iltansa Helsingissä. Vaikka Tove olikin päättänyt olla kirjoittamatta lisää Muumikirjoja, vuonna 1977 ilmestyi uusi kirja ‘Vaarallinen Matka’, jossa seurataan Muumisarjan vähemmän tunnettujen hahmojen Susannan, Hemulin, Tiuhtin ja Viuhtin painajaismaista matkaa Muumilaakson läpi. Kirja alkuperäinen ruotsinkielinen nimi on ‘Den farliga resan’ ja englanninkielinen nimi on ‘The Dangerous Journey’. Vuonna 1979 Puolassa julkaistiin Muumeista nukkeanimaatiosarja Film Polskin tuottamana. Samana vuonna Svenska Filminsitutet julkaisi ‘Kuka lohduttaisi Nyytiä’ -kirjaan pohjautuvan puolentunnin mittaisen animaation. Tampereen taidemuseossa avattiin muumilaakso -näyttely vuonna 1987. Vuosi 1990 on Muumeille tärkeä vuosi, sillä Telecable tuotti silloin animaatiosarjan muumeista, joka myytiin yli 60 maahan. Sarja koostuu 104 puolen tunnin jaksosta. Tämä on sarja, jonka parissa moni lapsi on viettänyt lukemattomia ikimuistoisia hetkiä. Vain muutama vuosi tämän jälkeen, Muumimaailma avasi ovensa Suomen Naantalissa. Muumimaailma on teemapuisto, jossa on tuhansittain kävijöitä vuosittain, useista maista ympäri maailmaa. Samaan aikaan Muumi-lisensointi kasvoi ja lukemattomia uusia Muumituotteita tuli markkinoille.

1970 – 1999

2000 -luku

27 . Kesäkuuta 2001, maailma kuuli suru-uutisen että Tove Jansson on kuollut. Hän menehtyi 86 vuoden ikäisenä ja hänet haudattiin Hietaniemen hautausmalle Helsinkiin. Muumien tarina ei kuitenkaan loppunut siihen, vaan vuonna 2006 Kanadalainen kustantaja Drawn Quarterly päätti julkaista uudistetun Muumi -sarjakuvan englanniksi.Vuonna 2014 tuli täyteen 100 vuotta Tove Janssonin syntymästä ja sitä juhlittiin järjestämällä eri tapahtumia vuoden ajan ympäri maailmaa. Seuraavana vuonna Muumit viettivät 70-vuotispäiväänsä, sillä ensimmäinen muumikirja julkaistiin tasan 70 vuotta aikaisemmin. Tämän kunniaksi Arabia julkaisi 70-vuotis juhlamukin, joka on maalattu Muumitaloksi. Ensimmäinen interaktiivinen Muuminäyttely avattiin Lontoossa South Bank Centerissä vuonna 2016. ‘Adventures in Moominland’ on näyttelyn nimi, ja South Bank Center on Iso-Britannian suurin taidekeskus. Vuotta myöhemmin Tampere-taloon avattiin maailman ensimmäinen Muumimuseo. Ennen kuolemaansa, Tove lahjoitti Suomelle yli 2000 originaalia Muumiteosta, jotka nyt ovat esillä Muumimuseossa Tampereella.

2000 -luku