Tove Janssonin ja Muumien historia – osa 1

Tove Jansson on yksi suomen tunnetuimmista kirjailijoista, sillä hän loi rakastamamme Muumit, jotka ovat viihdyttäneet niin lapsia kuin aikuisiakin jo vuosikymmenien ajan niin sarjakuvana, kirjoina kuin televisiosarjana ja elokuvinakin. Tässä artikkelisarjassa sukellamme hieman syvemmälle Tove Janssonin ja Muumien historiaan.

1914 – 1949

Tove Jansson syntyi 9 päivä elokuuta 1914. Hän oli taiteellisen perheensä vanhin lapsi. Vuonna 1935 Tove opiskeli taidetta sekä Suomessa että ulkomailla ja aloitti Muumimaalauksien teon. Hänen ensimmäinen Muumimainen hahmonsa nähtiin Garm -lehdessä vuonna 1943. Kaksi vuotta myöhemmin Söderström & Co julkaisi ensimmäisen Muumitarinan: Muumit ja suuri tuhotulva, ruotsiksi ‘Småtrollen och den stora översvämningen’. Se on kertomus siitä, kuinka Muumimamma ja Muumipeikko etsivät kadonnutta Muumipappaa ja kuinka he löysivät tiensä Muumilaaksoon.
Seuraava Muumikirja, Muumipeikko ja pyrstötähti julkaistiin jo seuraavana vuonna, jälleen ruotsiksi. Tarinalla on useampi ruotsinkielinen nimi: ‘Kometjakten’, ‘Mumintrollet på kometjakt’ sekä laajasti tunnettu ‘Kometen kommer’. Muumipeikko ja pyrstötähti -kirja nähdään usein ensimmäisenä Muumikirjana, sillä se esittelee monet sarjan päähenkilöistä, kuten nuuskamuikun ja  niiskuneidin ja se sijoittuu Muumilaaksoon.

1914 – 1949

Vuonna 1948 kirjasarjan kolmas kirja julkaistiin, ‘Muumipeikko ja taikurin hattu’, jonka alkuperäinen ruotsinkielinen nimi on ‘Trollkarlens hatt’. Tämä oli ensimmäinen Muumikirja, joka julkaistiin myös englanninkielellä nimellä ‘Finn Family Moomintroll’, joka tunnetaan myös nimellä ‘The Magician’s Hat’. Se merkittiin englanninkielisenä kirjasarjan ensimmäiseksi kirjaksi, ennen kuin tieto korjattiin vuonna 1980. Vuoden 1961 englanninkielinen painos sisältää ‘Muumimamman’ esipuheen, jossa hän selittää Muumien luonteen, peläten, että englantilaiset lapset eivät ehkä ole kuulleet heistä. Hän myös  pahoittelee hänen huonoa englantiaan.

1950 – 1959

Muumipapan urotyöt – kirja julkaistiin vuonna 1950. Se on Muumikirjasarjan neljäs kirja, jota muutettiin huomattavasti vuonna 1968 ja julkaistiin uudelleen nimellä ‘Muumipapan muistelmat’. Tämän kirjan tarina on mainittu edellisissä Muumikirjoissa, sillä Muumipappa on kirjoitellut muistoistaan kirjaa näissä tarinoissa. Toisin kuin sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa,  molemmat versiot Muumipapan muistelmista käännettiin ja julkaistiin englanniksi. Kuinka sitten kävikään? Kirja Mymmelistä, Muumipeikosta ja Pikku Myystä oli Tove Janssonin ensimmäinen Muumikuvakirja, joka julkaistiin vuonna 1952 ruotsiksi nimellä ‘Hur gick det sen? Boken om Mymlan, Mumintrollet och Lilla My’. Tässä kuvakirjassa Muumipeikko on tuomassa maitoa Muumimammalle kun hän tapaa Mymmelin, joka etsii kadonnutta pikkusiskoaan Pikku Myytä. Yhdessä pari lähtee etsimään häntä. Kirja julkaistiin myös englanniksi nimellä ‘The Book about Moomin, Mymble and Little My’. Vuonna 1954 maailman suurin sanomalehti, Lontoon The Evening News, alkoi julkaista Muumisarjakuvaa. Sarjakuva saavutti päivittäin jopa 20 miljoonaa lukijaa yli neljässäkymmenessä maassa. Muumisarjakuvan läpimurto käynnisti Muumi- vallankumouksen. Pian sarjakuvan ilmestymisen jälkeen Tovelle alkoi sataa tuote-ehdotuksia ja kyselyitä. Vaikka Tove oli etevä liikeasioissa, hän koki olevansa stressaantunut ja hänellä ei ollut enää aikaa tai aiempaa innostusta uusien sarjakuvien luomiseen, joten Toven veli, Lars Jansson alkoi piirtää sarjakuvaa vuonna 1960, auttaakseen sisartaan jollain tavalla. Sarjakuvaa julkaistiin vuoteen 1974 asti.

1950 – 1959

Samoihin aikoihin ensimmäiset Muumituotteet ja tavarat alkoivat tulla markkinoille. Fazer on yksi tunnetuista brändeistä, jotka aloittivat yhteistyön Muumien kanssa jo 1950-luvulla. Ensimmäisessä Muumikirjassa on kuva, jossa Muumipeikko ja Nipsu syövät Fazerin suklaata. Vuonna 1951 Gram -lehdessä julkaistiin Toven tekemä Fazerin joulumainos. Samaa kuvaa käytettiin uudelleen vuonna 2004, kun Fazer tilasi sarjan Arabian Muumimukeja tällä kuvalla. Ensimmäiset Fazerin Muumikarkit ilmestyivät markkinoille vuonna 1957. Vaarallinen juhannus (ruotsiksi Farlig Midsommar ja englanninksi Dangerous Midsummer) on Tove Janssonin Muumisarjan viides kirja, joka tuli markkinoille vuonna 1954. Se kertoo teatterielämän kiihkeydestä mutta lopulta myös sen palkitsevasta luonteesta. Kolme vuotta myöhemmin julkaistiin Taikatalvi (ruots. Trollvinter ja eng. Moominland Midwinter). Tässä kirjassa Tove ottaa tummemman, introspektiivisen sävyn, joka jatkuu sarjan loppuosassa. Useimmissa kirjoissa Muumipeikko on joko yksinäinen, onneton, vihainen tai peloissaan ja pakotettu selviytymään maailmassa, johon hän ei tunne kuuluvansa. Vaikka tämä kirja säilyttää aiempien kirjojen viehätyksen, tässä tarinassa tutkitaan syvällisemmin Muumipeikon luonnetta.