Televisio oli Suomessa eksoottinen uutuus puoli vuosisataa sitten

Nykyään televisio löytyy lähes joka kodista ja jos ei löydy, se johtuu yleensä siitä, että tietokone ja Netflix ovat syrjäyttäneet perinteisen TV:n katselun. Vaikea on kuvitella aikaa, jolloin televisio oli Suomessa jotain aivan uutta ja ihmeellistä. Kovin kauaa siitä ei kuitenkaan ole.

Ensimmäinen televisiolähetys nähtiin Suomessa 24. toukokuuta vuonna 1955. Tilaisuuteen oli kutsuttu 50 henkilöä, joiden lomassa oli julkisen sana, eduskunnan, ministeriöiden, posti- ja lennätinhallituksen, puolustusvoimien, TTK:n ja VTT:n edustajia. Eri puolille kaupunkia oli sijoitettu viisitoista vastaanotinta, joista lähetystä pääsi seuraamaan. Lähetystä edelsi puoli tuntia virityskuvaa ja sen taustalla soitettiin musiikkia. Lähetys alkoi tasan kello 16:30.

Säännölliset TV-lähetykset aloitettiin vasta kaksi vuotta myöhemmin. Aivan ensimmäiset TV-lähetykset toteutettiin Tekniikan Edistämissäätiön tuella sekä mainoksista saaduilla rahoilla. Yleisradio aloitti julkisella rahalla rahoitetut säännölliset lähetykset vuonna 1958. Televisio nousi pian paljon odotettua suurempaan suosioon ja ohjelmatarjonta monipuolistui vauhdilla.

Värillisiä lähetyksiä suomalaiset joutuivat odottamaan kuitenkin vuoteen 1977 asti. Tuolloinkaan uusi elämys ei ollut kaikkien katsojien saatavilla, sillä suurimmalla osalla oli kotonaan edelleen mustavalkotelevisio. Ensimmäinen värillinen uutislähetys lähetettiin vapunpäivän iltana.

Yleisradion historia

Yle toimi ensimmäiset vuotensa nimellä Suomen televisio ja lähetykset alkoivat radio-orkesterin soittamalla tunnussävelellä. Kahdelta kanavalta näytettiin mm. kotimaisia elokuvia, urheilua ja jo radioajoilta tutuksi tullut lavaviihdettä. Vuoden 1964 alussa Suomessa oli jo yli puoli miljoonaa tv-lupaa. Televisio toi mukanaan myös aivan uudenlaisia julkkiksia, sillä nyt päästiin äänen lisäksi myös näkemään esiintyjä. Ensimmäinen TV-ajan superjulkkis oli kuuluttajana uransa aloittanut Teija Sopanen, joka säilyi Suomen suosituimpana televisiokasvona lähes kahdenkymmenen vuoden ajan.

Aivan television alkuvuosina Yle turvautui uutislähetyksissään Suomen Tietotoimistoon, mutta vuonna 1965 Yle alkoi lähettää sekä radiossa että televisiossa omia uutisiaan jotka jatkuvat edelleen useilla päivittäisillä lähetyksillä.

Alkuvuosinaan TV kiehtoi ja kauhistutti

Ensimmäisiä televisiolähetyksiä keräännyttiin katsomaan sankoin joukoin, mutta soraääniäkin kuultiin TV:n ihailijoiden joukossa. Erityisesti uskonnollisissa piireissä televisiota pidettiin uhkaavana ja se herätti tiukkaa vastustusta. Television Suomen valloitusta tämä ei kuitenkaan pysäyttänyt ja televisiot yleistyivät nopeasti. Jo 1970-luvulla TV löytyi lähes jokaisesta suomalaisesta kodista. Seuraava uudistus oli väritelevision saapuminen markkinoille. 1980-luvun alussa noin puolessa Suomen talouksista oli väritelevisio. Parikymmentä vuotta televisio säilyi suomalaisten suosituimpana kotiviihteenä, mutta 2000-luvulla erityisesti nuorten kotitalouksissa tietokoneet alkoivat korvata televisioita.

Suomalaiset ovat aina seuranneet mielellään kansainvälisiä suosikkisarjoja, mutta vuosien varrelle mahtuu myös kotimaisia menestystarinoita. 1980-luvun suurin kotimainen hitti oli musiikkiviihdesarja Soitinmenot, jossa nähtiin kansan rakastamat näyttelijät Heikki Kinnunen, Erkki Saarela, Eija Ahvo ja Susanna Haavisto. 1990-luvulla suomalaiset liimautuivat kotisohvilleen kun draamasarjat Metsolat, Ruusun aika ja Blondi tuli taloon pyörivät televisiossa. Komediasarja Hynttyyt yhteen ja Pulttibois saavuttivat myös suurta suosiota.

Lasten ikisuosikki ja uutisten lisäksi Ylen suurin klassikko Pikku Kakkonen aloitettiin vuonna 1977. Nyt Nukkumatti, Karvakuonot ja muut lasten kaverit kuuluvat erottamattomasti jo kahden sukupolven lapsuusmuistoihin.

Kaupalliset TV-kanavat saapuivat Suomeen

Ensimmäinen kaupallinen TV-kanava ja Ylen ensimmäinen todellinen kilpailija oli MTV. MTV on yksi Euroopan vanhimmista kaupallisista televisioyhtiöistä. MTV Oy perustettiin 29. huhtikuuta vuonna 1957 ja tuolloin se kulki nimellä Oy Mainos-TV-Reklam Ab. Ensimmäisen televisiolähetyksensä MTV lähetti 13. elokuuta. Aluksi MTV vuokrasi itselleen lähetysaikaa Ylen kanavilta ja muutaman vuoden kuluessa MTV:n ohjelma-aika oli kasvanut 10 tuntiin viikossa. Kanavauudistuksen myötä vuonna 1993 MTV siirsi ohjelmistonsa omalle MTV3-kanavalleen. Seuraava tulokas oli Nelonen, joka aloitti toimintansa vuonna 1997.

Televisiolla on ollut tärkeä rooli yhteisten kokemusten luojana

Television historian merkkihetkiin kuuluvat monet sellaiset kokemukset, joita ihmiset ovat päässeet seuraamaan suorana lähetyksenä ja olleet siten mukana historiallisessa hetkessä. Ensimmäinen tällainen tapahtuma oli varmaankin kuukävely. Uutistoimittajat seurasivat pitkässä suorassa lähetyksessä tätä historiallista hetkeä. Lähetyksestä suurin osa oli odottelua ja tuon aikaiseen tapaan toimittajat istuivat studiossa kravatit kaulassa ja tupakoivat sellaisella vauhdilla, että studio alkoi käydä loppuvaiheessa jo melko savuiseksi. Odotus kuitenkin palkittiin ja myös Suomen kansa pääsi näkemään samaan aikaan muun maailman kanssa tämän historiallisen hetken.

Televisio on mahdollistanut myös monien urheilun tähtihetkien seuraamisen ja saanut suomalaiset kerääntymään tiukasti vastaanottimen ääreen. Vuosittain suuren suosion saavia ohjelmia ovat Linnan juhlat, jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut ja Ylen TV-uutiset. Myös olympialaiset keräävät neljän vuoden välein miljoonayleisön. Suomen historian kaikkien aikojen katsotuin televisiolähetys oli kuitenkin Miss Suomi -kilpailun finaali 1979, joka nähtiin Yle TV1 -kanavalla. Ohjelma keräsi ruutujen ääreen 3,3 miljoonaa katsojaa.

Nykyään television katsojakunta on siirtynyt suurelta osin nettiin. Suurimmat TV-kanavat ovat seuranneet perässä ja ohjelmia voi katsoa sujuvasti netissä mm. Yle Areenan, MTV Katsomon ja Nelosen Ruutu-palvelun kautta. Tämä on vaikuttanut myös siihen, miten ohjelmia julkaistaan. Harva esimerkiksi jaksaa enää odottaa viikkoa nähdäkseen lempisarjastaan seuraavan jakson, vaan sarjat ahmitaan yhä useammin tuotantokausittain. Netin myötä myös ennen valtavan suositut peliohjelmat, kuten 1990-luvun hitti Hugo, ovat jääneet historiaan. Hugoa pääsi pelaamaan soittamalla studioon ja tämän jälkeen puhelimen näppäimiä avuksi käyttäen liikuttamaan ruudulla näkyvää Hugo-hahmoa. Nykyään on vaikea kuvitella tällaista konseptia, kun jokaisella on taskussaan älypuhelin, jolla pääsee tylsän hetken iskiessä Snapchattiin, katsomaan tämän hetken hittisarjoja tai pelaamaan oikeasti jännittäviä kasinopelejä esimerkiksi PokerStarsissa. Ei taida televisiopelien houkutus riittää enää 1990-luvun tapaan.

Vaikka osa vanhoista ohjelmista vaikuttaa nykynäkökulmasta melko huvittavilta, on televisio kyennyt myös uudistamaan paremmin kuin monet skeptikot odottivat. Huolimatta edellä mainitusta viihdetulvasta taskussamme, televisio ei suinkaan ole menettänyt katsojia siihen malliin kuin vielä muutama vuosi sitten pelättiin. Kanavilta vaaditaan uudistumista, mutta televisio ei toistaiseksi ainakaan katoamassa elämästämme.