Suomalaista kirjallisuutta

Suomalaista kirjallisuutta

Suomessa lukeminen koetaan tärkeäksi osaksi yhteiskuntaa. Lapsille luetaan iltasatuja jo pienestä pitäen, jotta he tottuvat luetun kuuntelemiseen ja oppivat täten jo varhain lukemisen olevan tärkeää. Suomalainen koulujärjestelmä luo mahtavat puitteet lukutaidon oppimiseen ja sen edistämiseen jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Suomalainen kirjastojärjestelmä puolestaan tukee tätä kehitystä ja tarjoaa todella hyvät ja monipuoliset mahdollisuudet tutustua helposti ja kattavasti erilaiseen kirjallisuuteen ja sen muotoihin. Suomesta löytyy paljon hyviä kirjailijoita, jotka ansaitsevat maininnan. Suomalaisiin kirjailijoihin perehdytään jo koulussa lukemalla eri kirjailijoiden teoksia ja sen jälkeen perehtyen kirjailijoiden biografiaan hieman tarkemmin. Suomaisten kirjailijoiden tunteminen on tärkeää ja kuuluu totta kai osaltaan yleissivistykseen. Perehdytäänkin seuraavaksi tässä artikkelissa muutamaan suomalaiseen kirjailijaan hieman tarkemmin.

Suomalaisia kirjailijoita

Suomalaisia kirjailijoita

Suomessa on useita kirjailijoita, osa hyvin tunnettuja, osa hieman varjoon jääneitä. Osa kirjailijoista julkaisee teoksiaan säännöllisesti ja toiset taas hyvin epäsäännöllisesti, ehkäpä jopa vain yhden tai kaksi teosta koko elämänsä aikana. Määrät vaihtelevat siis hyvinkin suuresti. Osa kirjailijoista kirjoittaa niin kutsuttuja kirjasarjoja tai runokokoelmia, joihin tulee useampia teoksia. Osa kirjailijoista taas kirjoittaa yksittäisiä teoksia, jotka eivät liity toisiinsa millään tavalla. Kirjo on siis valtava. Samoin totta kai lukijakuntakin on hyvin kirjava, jokainen lukija hakee hieman erilaisia teoksia luettavakseen. Kaikelle on kysyntää, enemmän tai vähemmän.

Eino Leino on eittämättä yksi aikamme suomalaisia klassikkokirjailijoita. Leino on kirjoittanut monentyyppisiä teoksia. Hänen tuotannostaan löytyy niin romaaneja, runoutta, näytelmiä kuin myös erilaisia lehtikirjoituksia ja esseitä. Hän oli todella monipuolinen kirjailija ja arvostettu sellainen. Leinon teokset ovat varmasti tuttuja suurimmalle osalle kansasta, sillä hänen teoksiaan käsitellään myös koulussa.

Arto Paasilinna on julkaissut suuren määrän teoksia. Wikipedian tilaston mukaan hän on julkaissut jopa 36 romaania sekä suuren määrän muita teoksia, kuunnelmia ja kokoelmia. Hänen teoksistaan on tehty myös useita elokuvia. Paasilinna on urallaan voittanut myös kohtuullisen määrän erilaisia kirjallisuuden palkintoja, mm. Pro Finlandia -mitalin. Paasilinnan teoksia on myös käännetty useille eri kielille.

Laila Hietamies/nykyään Laila Hirvisaari on tunnettu suomalainen naiskirjailija. Hirvisaari on julkaissut suuren määrän erityyppisiä teoksia, romaaneja esimerkiksi upeat 41 teosta. Hän on julkaissut useita erilaisia sarjoja, mm. Imatra sarja. Hirvisaari on tehnyt myös TV-sarjoja ja näytelmiä. Hän on saanut ansioituneesti monia palkintoja ja mitaleja.

Sofi Oksanen on suhteellisen tuore, voisiko ehkä sanoa uudenajan, kirjailija. Hänen teoksensa ovat saaneet paljon julkisuutta niiden aiheiden takia. Hänen tunnetuin teoksensa tähänastisista julkaisuista lienee kirja nimeltä “Puhdistus”. Tästä edellä mainitusta teoksesta on tehty myös näytelmä sekä ooppera.

Tässä edellä vain siis muutama mahtava suomalainen kirjailija nimeltä mainittuna. Listaa voisi jatkaa vielä todella monella tekijällä kuten Mauri Kunnas, Mika Waltari, Väinö Linna, Aleksis Kivi, Rosa Liksom, Jörn Donner, Minna Canth, Ilkka Remes ja monia muita. On todella hienoa, että suomalaista kirjallisuutta on laajasti olemassa ja saatavilla.

Kirjallisuuden tilastoja

Suomalaisesta kirjallisuudesta tehdään vuosittain ja neljännesvuosittain erilaisia tilastoja. Tilastot kiinnostavat monia tahoja, kuten kustannusyhtiöitä, kirjakauppoja, kirjastoja, kouluja ja totta kai ihan lukijakuntaakin. Monet lukijat seuraavat trendejä ja pohjauttavatkin trendinsä erilaisiin tilastoihin. Tilastoykköset ovat usein hyvin kysyttyä tavaraa esimerkiksi kirjastoissa ja kirjakaupoissa, niitä haluaa lukea kaikki! Tilastoja on luettavissa erilaisissa lehdissä, kustannusyhtiöiden sivuilla ja internetissä eri sivustoilla. Yhtenä vinkkinä tilastojen tutkimiseen voisi mainita Kirjakauppaliiton.

Suomalainen kirjallisuus on edelleen hyvin suosittua Suomessa. Suomalaisessa yhteiskunnassa oman maan kirjallisuudelle annetaan suuri painoarvo. On tärkeää tuntea ainakin ne suurimmat nimet ja teokset. Toivotaan, että tulevaisuudessa säilyy sama suuntaus.