Suomalaiset myyttiset olennot, jotka piileskelevät Suomen järvissä ja metsissä

Suomalainen mytologia on yleisesti käytetty kuvaus suomalaisen pakanallisuuden kansanperimästä. Sillä on monia piirteitä, jotka ovat yhteisiä virolaisten virolaisten mytologioiden ja muiden uralilaisten mytologioiden kanssa, mutta sillä on myös joitain samankaltaisuuksia naapurimaiden baltialaisten, slaavilaisten ja vähemmässä määrin norjalaisten mytologioiden kanssa.Suomalainen mytologia säilyi myyttisen runolaulamisen ja kansanperinteen suullisen perinteen puitteissa hyvin 1800-luvulle.

Eläimistä pyhin oli karhu, jonka oikeaa nimeä ei koskaan lausuttu ääneen, jotta hänen lajinsa eivät olisi metsästykselle epäsuotuisia. Karhu nähtiin esi-isien ruumiillistumana, ja tästä syystä sitä kutsuttiin monilla nimillä: mesikämmen, otso ja kontio. Suomen laajoilla järvillä ja tiheillä metsillä on aina ollut voimakas kiehtovuus ja mystiikka niissä asuville ja inspiroineet monia mytologisia olentoja ja hahmoja. Jotkut heistä ovat hyviä, mutta toisia vältetään hinnalla millä hyvänsä. Nämä ovat joitain suomalaisen mytologian hämmästyttävimpiä metsien ja vesien olentoja, joita pitää silmällä.

Hiisi

Muinaisessa mytologiassa Hiisi oli henki, joka asui metsäisissä kukkuloissa tai lehtoissa ja loi muun muassa hevosia ja oli yleensä yhteydessä kavioeläimiin. Hänen sanottiin omistavan hirven, jolla on 100 sarvea ja hevosen, jolla on kivipää. Kristityt lähetyssaarnaajat tulkitsivat Hiisiä huonoksi hengeksi, joten häntä kuvataan nyt hirviömäiseksi olentoksi, joka hyökkää matkustajien kimppuun, varastaa taloista ja heittää lohkareita pelloille.

Haltija

tontut

Haltijat ovat suomalaisia erilaisia tonttuja, joita on koko kansanperintötieto täynnä. Tontut ovat talon tonttuja, jotka tunnistetaan tänään antaneen inspiraatiota joulupukin tonttujen auttajille. Vesihaltija nousee merestä, käyttää kivistä valmistettuja hattuja ja saappaita, ja voi muuttaa korkeuttaan halutessaan. Ne mielletään hyviksi, ja niitä voidaan kutsua avustamaan esimerkiksi puiden kaatamisessa tai likaisen veden aiheuttamien sairauksien parantamisessa.

Lempo

Nämä väkevät alkoholijuomat, joita suomalaisessa mytologiassa joskus käytetään nimellä Lempo, esiintyvät yleensä valopalloina, jotka leijuvat järvien yli. Vaikka heidän huhutaan johtavan tietä aarteeseen, he ovat tosiasiallisesti pahoja henkiä, jotka johtavat ihmiset vaaraan. Jo nykyään heidät havaitaan yleisimmin Suomen järvien ympäristössä.

Peikko

Tämä on jättiläismäisen kaltainen olento, joka voi muuttaa kokoa, muuttaa näkymättömäksi, nukkua kivisen maiseman muodossa satoja vuosia kerrallaan ja jopa tehdä reikiä lasten hampaisiin. Tämä on vaikuttanut peikon pelkäämiin ”boogeyman” -tyyppisiin hahmoihin suomalaisessa mytologiassa, jotka sieppaavat tuhmia lapsia.

Iku-Turso

Iku-Turso on kuuluisa ja pelottava olento suomalaisessa mytologiassa, esiintyy Kalevalassa. Hän ja hänen veljensä, Tursa, ovat jonkin verran samanlainen ​​kuin Loch Ness -hirviö, muistuttavat jättiläistä mustekalaa ja joskus lohikäärmettä. Iku-Turso on niin tärkeä hahmo suomalaisessa mytologiassa, että hänen mukaansa on nimetty sukellusvene, videopelihahmoja, asteroidi ja heavy metal -bändejä.

Keiju

Suomalainen keijut ovat pieniä ja kauniita humanoidieläimiä, joiden siivet ovat kuin sudenkorennolla tai perhosella. He asuvat metsäaltaissa tai sumuisilla niittyillä, yleensä rinnakkaismaailmassa. Kuten useimmat muut tulkinnat keijuista, ne ovat ujoja ja vältävät ihmisiä, mutta jos he kohtaavat, ovat ystävällisiä ja rakastavat tanssia.

Menninkäinen

Helmi- tai leprechaun-suomenkielinen vastaavuus muistuttaa melkein häpeättömästi Tolkienin harrastuksia (sopivat Tolkienin suomalaisen mytologian voimakkaasti inspiroimiksi). He ovat lyhyitä, humanoidisia olentoja, jotka käyttävät teräviä hattuja, elävät maan alla, nauttivat tanssista ja arvoituksista ja etsivät kiiltävää aarretta. Kuten keiju, ne ovat myös ujoja ja välttävät ihmisiä, mutta toisinaan harhailevat uteliaisuudesta ihmisten asumiseen ja voivat olla ystävällisiä, jos heidät kovataan. Joidenkin sanotaan olevan ilkikurinen ja huijaa lapsia vaeltelemaan syvälle metsään.

Näkki

Näkki on vesihenki, joka näyttää ystävälliseltä ja viehättävältä ennen kuin paljastavat todelliset hirviömäiset muotonsa. He viettävät hämärissä vesistöissä, yleensä siltojen alla tai kaivoissa, ja houkuttelevat ja hukuttavat huolimattomia lapsia, jotka uivat syvyydessä-. Vanhemmat käyttivät näkkiä varoituksena lapsille olla vaeltelematta yksin veden lähellä.