Muumimukit, niiden suosio ja historia

Muumimukit, niiden suosio ja historia

Muumimukit ovat varmasti jokaiselle suomalaiselle tuttuja niiden suosion ja hurmaavien kuvien takia. Muumit ovat yksi niistä asioista, joista Suomi tunnetaan maailmalla, joten ei ihmekkään, että myös me pidämme niistä edelleen. Tove Janssonin hahmoilla somistetut keraamisia mukeja valmistettiin ensimmäisen kerran 1950-luvulla. Ne muumimukit, joita nykyäänkin tehdään ja myydään, otettiin tuotantoon 1990-luvun alussa. Arabia valmistaa näitä mukeja edelleen ja niitä suunnitellaan koko ajan uusia. Harvinaisimmat mukit ovat myös oikea keräilykohde ja niistä maksetaankin hurjia summia silloin, kun niitä myydään. Vanhat mukit, joita ei enää valmisteta, ovat tietenkin arvokkaampia ja niiden kysyntä on suurta. Uusia mukeja valmistetaan Thaimaassa ja niiden teemat ja kuvat vaihtelevat kauden mukaan. Yleensä joka kesä ja talvi julkaistaan uusi muki ja näiden sesonkien väliin mahtuu myös uusia.

Ensimmäiset muumimukit

Kuten aiemmin mainitsimme, 1950-luvulla tehtiin jo ensimmäisiä muumimukeja. Nämä mukit olivat osana lastenastiastoa, johon Tove Jansson teki kuviot. Mukien lisäksi tämä astiasto sisälti myös lautasia. Muumipeikko ja Niiskuneito olivat näissä astioissa kuvina ja kumpikin oli osana kolmessa erilaisessa mukissa. Näitä astioita ei tietenkään valmisteta enää ja tästä syystä ne ovat harvinaisia. Keräilijät ovat valmiita maksamaan erittäin paljon niistä, mutta hirveän usein niitä ei myynnissä näe. Kaj Franck muotoili muumimukit jo silloin ja samaa muotoa ovat myös nykyiset mukit, joita Arabia valmistaa.

Muumimukien teemat

Arabia on tehnyt muumimukeja Teema-sarjaan yhteensä 106 erilaista vuoden 1990 jälkeen. Malleja on yhteensä 104 erilaista, mutta kahta mallia on tehty kahdessa eri versiossa, joten sen takia yhteenlaskettu määrä on suurempi. Mukit, joista on tehty kaksi erilaista versiota, ovat nimeltään ”Toven juhla” ja ”Uimahyppy”. Uimahyppy-mukissa ero löytyy siitä, että ensimmäisessä erässä kuvassa on mukana simpukoita, mutta tavallisessa versiossa ne otettiin pois. Ensimmäistä erää ehdittiin valmistaa vain muutama ja ne annettiin lopulta tehtaan työntekijöille. Tämä muki oli tuotannossa vuonna 2006 ja moni muumimukien kerääjä on varmasti saanut kokoelmaansa ainakin toisen niistä.

Muumimukien teemat

Muumimukeja julkaistaan yleensä vuosittain ja niitä valmistetaan useamman kuukauden ajan. Ne ovat myynnissä pidemmän aikaa, sillä uusien mukien arvo ei ole heti suuri. Kuitenkin, vuonna 2018 Arabia julkaisi mukin, joka oli myynnissä vain yhden päivän ajan ja sitä tehtiin rajallinen määrä. Tämän mukin nimi on ”Muumin päivä” ja se julkaistiin Tove Janssonin syntymäpäivän aikaan ja sen kunniaksi. Vaikka muumimukin oli tarkoitus olla myynnissä yhden päivän ajan, se myytiin kuitenkin loppuun jo ensimmäisen 12 tunnin aikana sen julkaisusta. Tämän jälkeen mukia ei ole enää valmistettu ja sen voi ostaa vain huutokaupan kautta niiltä, jotka saivat ostettua sen tuona päivänä.

Myös muita erikoismukeja on valmistettu ja niissä on ollut jokin teema. Esimerkiksi Ruotsissa julkaistiin vuosien 2015 ja 2016 aikana kaksi erilaista muumimukia, joiden teema oli Pelasta Itämeri -kampanjan ympärillä. Tove Jansson ja Lars Jansson piirsivät tälle kampanjalle 1970-luvulla piirroksia, jotka lopulta päätyivät mukien kylkeen. ”Rannikkomme” ja ”Pidä vedet puhtaina” ovat näiden mukien suomenkieliset nimet, mutta niitä oli mahdollista ostaa ainoastaan ruotsalaisilta jälleenmyyjiltä. Arabia teki yhteistyötä ruotsalaisen Håll Sverige Rent -säätiön kanssa. Muumimukit olivat osana kampanjaa, jossa on tavoitteena parempi ympäristö. Mukien lisäksi kampanjaan kuului se, että erityisesti lapsille opetettiin ympäristön hyvinvoinnista ja roskaamisen haitoista erilaisten leikkien kanssa. Ja mikä parasta, Arabia myös lahjoitti molempien muumimukien myynnin yhteydessä säätiölle. Jokainen myyty muki toi 15 kruunua Håll Sverige Rent -säätiölle näiden kahden vuoden ajan.