Kuinka paljon itse asiassa tiedät Kalevalasta?

Suomalaisina olemme kaikki ainakin kuulleet Kalevalasta ja jotkut meistä on kouluvuosina joutunut lukemaan sen ja kenties jotkut ovat lukeneet kansalliseepoksemme silkasta mielenkiinnosta, mutta tiesitkö esimerkiksi sen, että on olemassa myös gini, joka on saanut nimensä Kalevalasta? Kun Moritz lähti tekemään hänen kaunista giniään, hän perusti tislaamon Pohjois-Karjalaan. Tämä paikka oli hänen äitinsä perheen koti, mutta se on ollut keskeinen osa myös suomalaista identiteettiä ja kansanperintöä tuhansia vuosia. Mutta mikä Kalevala on ja miksi se on niin tärkeä Moritzille ja kotimaallemme? Tässä on viisi tärkeää tietoa alkuperäisestä Kalevala eepoksesta, joka on yhtä maaginen kuin sen mukaan nimetty ginikin.

Se on kokoelma suomalaisia runoja ja kansantarinoita

Kukaan ei istunut alas ja kirjoittanut Kalevalaa alusta loppuun. Sen sijaan se on kokoelma värssyjä jaettuna 50 lukuun tai enemmänkin lauluun, jotka on kerätty ympäri maata. Nämä runot, jotka usein kirjoitettiin musiikille ja suoritettiin kahden laulajan laulamana, välitettiin suullisen perinteen kautta vuosisatojen ajan. Vuonna 1833 lääkäri ja kielitieteilijä Elias Lönnrot alkoi matkustaa ympäri maata ja keräämän näitä runoja kirjoittamalla ne ylös ja muotoilemalla ne lopulta yhdeksi pitkäksi eepokseksi. Tähän päiväänkään asti ei tiedetä, kuinka paljon Kalevalasta on kansanrunoutta ja kuinka paljon Lönnrot kirjoitti itse.

Sillä oli tärkeä rooli Suomen itsenäistymiseen

Vuoteen 1917 asti Suomi kuului Venäjälle, mutta Kalevalalla oli suuri rooli suomen itsenäistymisellä, sillä sen mukana kiinnostus puhtaaseen suomalaiseen kulttuuriin ja kansaan kasvoi intensiivisesti. Kalevalaa pidetään edelleen tärkeänä symbolina Suomen kulttuurisille saavutuksille. Monet suomalaiset yritykset ja kaupungit ovat ottaneet nimensä Kalevalasta ja useiden eri alojen suomalaiset taiteilijat vetävät tästä kansallisesta eepoksesta inspiraatiota.

Sillä oli tärkeä rooli Suomen itsenäistymiseen

Sen pääteemoina on rakkaus ja avioliitto

Kalevala-päivää juhlitaan Suomessa helmikuun 28. päivänä ja vaikka sen läheisyys ystävänpäivää on sattumanvarainen, se sopii siihen hyvin, sillä Kalevala on ytimessään lähinnä rakkaudesta ja avioliitosta. Runot ja laulut seuraavat kolmea päähahmoa, jotka koittavat löytää itselleen morsiamet. Se on katalaa menoa sillä runojen ensimmäinen mies Väinämöinen, ei koskaan onnistu asettumaan. Yksi nainen jopa hukuttaa itsensä mieluummin kuin naisi hänet. Ilmarisen, Sammon luoja, osalta asiat menevät hieman paremmin. Suoritettuaan lukuisia tehtäviä, hän voittaa Pohjolan Neidon. Valitettavasti karhut ja sudet repivät hänet kappaleiksi. Korvaava vaimo, jonka Ilmarinen takoo kullasta ja hopeasta on liian kylmä rakastaa. Jopa päähenkilön tehtävä Sammolle, joka on maaginen härveli, jonka on sanottu tuovan onnea, epäonnistuu. Tämä mystinen Sampo kone katoaa mereen, pitkän ja verisen taistelun jälkeen. Loppujen lopuksi Väinämöinen purjehtii takaisin tyhjin käsin, jättäen suomalaisille vain kanteleensa ja laulunsa perinnöksi.


Sen pääteemoina on rakkaus ja avioliitto

Saattaa osittain perustua todellisiin historiallisiin tapahtumiin

Tutkijat väittelevät vielä tänäkin päivänä siitä, perustuvatko Kalevalan runot todellisiin historiallisiin tapahtumiin vai ei. Monet uskovat, että Pohjola, Kalevalan ihmeellinen maa, joka on siunattu maagisen Sammon luomalla rikkaudella, vauraudella ja ilolla, perustuu Karjalan itäiseen alueeseen. Tosiaan, Karjala, joka on sidoksissa muuhun Suomeen, mutta joissain määrin oma maansa, on täynnä runsaita mäntymetsiä ja selkeitä järviä, jota monet tahot ovat havitelleet satojen vuosien ajan, aivan kuten Kalevalan Pohjolan utopiaa. Ja koska suurin osa Kalevalan runoista oli ensimmäisenä dokumentoitu Karjalan lähteistä, tämä teoria on tosiaan houkutteleva.

Voit lukea koko kirjan ilmaiseksi

Kalevala julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1835, ja se on koko komeudessaan nykyään julkinen. Tämä tarkoittaa sitä, että se on luettavissa täysin ilmaiseksi. Voit ladata koko eeppisen runokokoelman netistä PDF -muodossa Internetistä tai jos mieluummin haluat kauniin julkaisun kansineen, voit tilata erilaisia julkaisuja nettikaupoista noin kympillä. Vaikka sen lukeminen kannesta kanteen kestää jonkin aikaa, tämä kiehtova kansanperinne on ehdottomasti lukemisen arvoinen, vaikka samalla kun siemailet Kalevala G & T:tä.