Helsingin historia alkaa jo keskiajalta

Helsingin alueella on ollut asutusta jo keskiajalla, jolloin siellä asui pääasiassa ruotsinkielistä väestöä. Kuningas Kustaa Vaasa perusti kaupungin vuonna 1550 kilpailijaksi Tallinnalle, joka oli vilkas kauppapaikka. Kuninkaan käskystä uuteen kaupunkiin saatiin muutettua toisten kaupunkien porvareita, mutta kauppaperinteet eivät muuttuneet yhtä nopeasti. Vuonna 1561 Ruotsi valloitti Pohjois-Viron ja Tallinnan ja tämä vähensi osaltaan Helsingille kaavailtua roolia. Itämerellä käytyjen sotien myötä Helsingistä tuli kuitenkin toimiva sotilaallinen keskus ja lastauspaikka. Alkuaikoinaan Helsinki oli sijoitettu Vantaanjoen suulle, mutta sijainti oli hankala sotalaivoja ajatellen, sillä Vanhankaupunginlahti on varsin karikkoinen. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe päätti vuonna 1640 siirtää Helsingin nykyisen Kruununhaan alueelle ja 90 vuoden ajan Helsinkinä toiminut Vanhankaupunginlahden alue jäi tyhjilleen. Helsinki oli kuitenkin ensimmäiset 200 vuotta varsin vaatimaton pikkukaupunki.

Ruotsin vallan alta Venäjä suuriruhtinaskunnaksi

Vuonna 1748 Ruotsi menetti sodassa itäisimmät alueensa Venäjälle. Helsingin edustalle alettiin rakentaa Viaporin eli nykyisen Suomenlinnan merilinnoitusta, jonka oli tarkoitus toimia valtakunnan itäisten osien suojana. Nykyään UNESCO:n maailmanperintölistallakin oleva linnoitus oli jo aikanaan komea ilmestys ja sai lisänimen Pohjolan Gibraltar. Vuonna 1809 Ruotsi joutui sodassa luovuttamaan Helsinginkin Venäjälle ja Helsingistä tuli autonominen suuriruhtinaskunta Venäjän keisarikunnan vallan alla. Taistelujen tiimellyksessä Helsingissä syttyi myös tulipalo, joka tuhosi kaupungin lähes täysin.

Vuonna 1810 Uudenmaan läänin maaherra Gustav Fredrik Stjernvall ehdotti, että pääkaupunki voitaisiin siirtää Turusta Helsinkiin. Ehdotusta kannatettiin, olihan Helsingin edustalla jo valmiiksi komea Viaporin merilinnoituskin. Venäjän keisari ja Suomen suuriruhtinas Aleksanteri I kannatti ehdotusta, sillä häntä miellytti ajatus siitä, että pääkaupunki olisi lähempänä Pietaria ja kauempana Ruotsista. Muutos toteutettiin vuonna 1812 ja 4 000 asukkaan Helsingistä tuli virallisesti pääkaupunki. Tulipalossa kärsinyt kaupunki täytyi kuitenkin saada uudelleen edustavaksi ja arkkitehti Carl Ludvig Engel sai työkseen suunnitella Helsingin keskustan uudelleen. Samalla kaupungista haluttiin tehdä enemmän keisarikunnan hallintokaupungin näköinen. Tältä ajalta on peräisin mm. Helsingin Tuomikirkon ympärillä sijaitseva empire-tyylinen keskusta. Rakennustöiden johtajana toimi Engelin apuna helsinkiläinen Johan Albrecht Ehrenström, jota on kiittäminen myös Helsingin asemakaavasta.

1800-luvun lopulla Suomen suuriruhtinaskunta ja sen pääkaupunki kävivät läpi muutosten aikaa. Helsinki kasvoi ja kehittyi nopeaa vauhtia ja siitä muodostui moderni eurooppalainen kaupunki. Päätöksentekoa tehostettiin, kun Helsingin ensimmäinen kaupunginvaltuusto valittiin vuonna 1875 ja 48 valittua valtuutettua kokoontui ensimmäiseen kokoukseensa Raatihuoneelle Senaatintorin laidalle. 1900-luvun alkuun mennessä valtuusto käsittely jo yli 100 000 helsinkiläistä koskevia asioita.

Itsenäisen Suomen pääkaupungista kasvaa metropoli

Suomi itsenäistyi vuonna 1917 ja tästä lähtien Helsinki on toiminut Suomen tasavallan pääkaupunkina. Kaupunkia on runneltu mm. toisen maailmansodan aikana ilmapommituksilla. Pommituslentoja tehtiin yli 1 500 ja kaupunkiin suunnattiin 15 000 pommia. Lopulta vahingot jäivät kuitenkin suhteellisen pieniksi, sillä ainoastaan hieman yli viisi prosenttia pommeista osui kohteeseensa. Pommituksissa tuhoutui runsaat sata taloa ja 150 asukasta menehtyi. Vuoteen 1944 mennessä Helsingin väkiluku oli jo 275 000 ja väestö jatkoi kasvuaan nopeaa tahtia.

Helsinki laajeni alueliitosten myötä, kun sota-ajalla esikaupungit pakotettiin yhdistymään Helsinkiin. Vuonna 1946 Huopalahden, Oulunkylän ja Kulosaaren maalaiskunnat sekä Haagan kauppala liitettiin Helsinkiin. Kaupunki sai näin 51 000 uutta asukasta. Vuonna 1966 Vuosaari liitettiin Helsinkiin ja vuoden 2009 alussa myös osa Sipoota ja Vantaata tulivat osaksi Helsinkiä. Sota-ajan päätyttyä kaupunkia alettiin rakentaa yhteisvoimin ja 1960-luvulla Helsinki alkoi muuttua todelliseksi metropoliksi. Puolen miljoonan asukkaan raja ylittyi vuonna 1965.