Arkkitehti Pekka Salminen

Pekka Salminen on ansioitunut suomalainen arkkitehti. Hän on syntynyt Tampereella vuonna 1966. Hän valmistui Tampereen tekniillisestä korkeakoulusta vuonna 1966 ja sai arkkitehtuurin professorin arvonimen vuonna 1998. Vuonna 2002 hänelle myönnettiin taiteen valtionpalkinto merkittävistä töistään. Hänen muita merkittäviä palkintojaan ovat Saksan Betonirakennuspalkinto sekä Saksan Arkkitehtuuripalkinto. Vuonna 1968 hän perusti Helsinkiin oman toimistonsa  Pekka Salminen Oy. Se toimii nykyisin nimellä PES-Arkkitehdit Oy. Pekka Salminen toimii edelleen toimiston hallituksen puheenjohtajana.

Rakennustöitä vuosien varrelta

Pekka Salminen on suunnitellut monia merkittäviä julkisia rakennuksia niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin. Vuonna 1977 Pekka Salminen suunnitteli Lahteen urheilukeskuksen sekä hiihtostadionin pääkatsomorakennuksen. Lahden kaupunginteatteri valmistui vuonna 1982. Sen suunnitelu alkoi jo vuonna 1973. Pekka Salmisen haaveena oli rakentaa Lahteen monikäyttöisen, muista teattereista eroavan, kaupunginteatterin ja siihen viihtyisän lämpiön, jossa järjestettäisiin monenlaista toimintaa. Vuonna 1982 hänen suunnitelmansa valmistui ja se tunnustettiin parhaaksi. Salminen on edelleen erittäin tyytyväinen ja ylpeä työstään. Teatterista on tullut sellainen, jollaisesta hän oli unelmoinut. Teatteri on rakennettu hyvänlaatuisesta betonista, sen henkilöstötiloista tuli valoisia ja ne olivat lähellä näyttämöä. Myös lämpiö on hyvin viihtyisä, vaikka siinä ei järjestetäkään niin aktiivista toimintaa, kuin hän alunperin oli ajatellut. Kaupunginteatteria pidetään Salmisen uran eräänlaisena käännekohtana. Ennen Lahden kaupunginteatterin rakentamista Pekka Salminen oli toiminut Helsingin kaupunginteatterin projektiarkkitehtina sekä tehnyt diplomityön Teatterikoululle. Hän oli oppinut paljon vanhemmilta arkkitehdeilta, joten myös sikäli Lahden kaupunginteatterin suunnittelu ja rakentuminen oli hänelle tärkeää. Lahden kaupunginteatteri avasi hänelle myös urapolun Kiinaan. Ensimmäisen matkansa Kiinaan hän teki rakentaessaan Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennuksia. Hänen toimistostaan, PES-Arkkitehdit Oy:stä tuli hyvin suosittu Kiinassa ja heitä kutsuttiin useisiin suunnittelukilpailuihin. Aluksi suunnitelmat eivät toteutuneet eri syistä. Ensimmäinen toteutumiseen saakka viety työ oli klubirakennus Shanghaissa. Sen jälkeen valmistui Wuxin oopperatalo vuosina 2008-2012. Siitä tuli todella suosittu nähtävyys ja sitä on jopa verrattu Sydneyn oopperataloon. Sen sisustusmateriaalina on käytetty bambua. Salminen on saavuttanut niin suurta mainetta, että maailman suurin kansainvälinen rakennusyhtiö CSCEC kutsui hänen toimistonsa vuonna 2013 Kiinan Fuzhoun kaupungin kulttuurikeskuksen rakennuskilpailuun. Salmisen toimisto voitti, ja kulttuurikeskus avautui vain pari viikkoa myöhemmin. Kuva siitä on tämän tekstin yläpuolella. Fuzhoun kulttuurikeskuksesta tuli upea koknaisuus, joka pitää sisällään viisi rakennusta: teatterin, oopperatalon, elokuvateatterin, näyttelykeskuksen ja konserttitalon. Myös sen sisustus on tehty bambusta ja julkisivut ovat keraamisia. ulkisivut on toteuttanut thaimaalainen keramiikkataiteilija Samuel Shih Hsuan-Yu. Salmisen muita suuria töitä ulkomailla on Marienkirchen konserttisali  Neubrandenburgissa Saksassa, joka on valmistunut vuonna 2001 Saksan keskiaikaisen kirkon raunioista.

Rakennustöitä vuosien varrelta

Suomessa hänen toimistonsa on rakentanut myös Espoon-Vantaan teknillisen ammattikorkeakoulun rakennuksen vuosina 1988-2001, sekä Kanneltalon vuonna 1992. Kanneltalo on rakennettu Helsingin Kannelmäkeen ja se on toiminnaltaan konsertti -ja teatteritalo. Helsingin keskustasta paikalle pääsee junalla noin 13 minuutissa. Vaikka Kanneltaloa kutsutaan konsertti -ja teatteritaloksi, sen toiminta on monipuolisempa: Kanneltalossa järjestetään runsaasti erilaista toimintaa ja tapahtumia ympäri vuoden: näytelmiä, oopperaa, lastentapahtumia, klassisen musiikin konsertteja ja muita musiikkitapahtumia. Kanneltalon konserttisalissa näytetään myös elokuvia ja näyttely tiloissa on esillä vaihtuvia taide -ja valokuvanäyttelyitä. Kanneltalo on auki maanantaista torstaisiin klo 9-20, perjantaina klo 9-18 ja lauantaina klo 10-16. Liput voi ostaa Kanneltalon lippumyymälästä, R-kioskista, tai Lppu.fi -verkkokaupasta. Pekka Salminen vietti vuonna 2018 81-vuotissyntymäpäiväjuhlansa. Korkeasta iästä huolimatta hän edelleen tekee töitä: tekee työmatkoja Kiinaan, suunittelee rakennuksia ja toimii toimistonsa puheenjohtajana. Helsinki-Vantaan lentokentän laajennukset ovat edelleen työn alla ja hänellä on muitakin suunnitelmia.