Arabian historiaa

Suomalaista suunnittelua ja muotoilua arvostetaan maailmalla. Erityisesti suomalaisuus tulee esille muotoilussa sen yksinkertaisuudessa ja käytettävyydessä. Järkevät, mutta kauniit ratkaisut ovat tehneet monista suomalaisista astioista ajattomia. Pyörää ei myöskään kannata keksiä uudestaan, mistä syystä monet yritykset keskittyvät vain parantelemaan onnistuneita tuotteita.Arabia oli muotoiluyritys, joka perustettiin vuonna 1873. Tuolloin täysin ruotsalaisen yrityksen, Rörstrandin, tytäryhtiöksi perustettu yritys keskittyi posliinin ja fajanssin käsittelyyn. Arabia on tavaramerkkinä vaihtanut omistajaa vuosien varrella, mutta alunperin se toimi itsenäisenä yrityksenä. Arabia siirtyi suomalaisomistukseen vuonna 1916, kun suomalainen Carl-Gustaf Herlitz astui toimitusjohtajan tehtäviin. Hänen johtajuuden alla Arabia sai itselleen vahvan jalansijan ja laajeni, sekä kehitti toimintaansa erinomaisesti. Hänen jälkeensä Arabia siirtyi Wärtsilä Oy:n omistukseen.Arabian tuotteita tehdään edelleen. Nykyisin se kuuluu Fiskarsille. Välissä Arabian osti Hackman, jolloin siitä tuli kyseisen yhtiön yksi tavaramerkeistä. Omistajavaihdoksesta huolimatta Arabian tehdas on edelleen Suomessa ja tuotteita valmistetaan korkealaatuisesti. Arabianrannan alueella sijaitseva tehdas toteuttaa kuuluisien suomalaisten muotoilijoiden suunnitelmia. Arabia on pysynyt arvostettuna Suomessa jatkuvasti ja monet suomalaiset luottavat niin Arabian laatuun kuin sen muotoiluun. Esimerkiksi vuonna 2006 Arabia jakoi Fazerin Sinisen kanssa arvostetuimman brändin ykkössijaa.

Arabian astiasarjat

Vaikka Arabian historia on ollut värikäs ja monimuotoinen, sekä tehdaskin on vaihtanut paikkaa, on yrityksen liiketoiminta pysynyt kuitenkin samassa. Arabialla on paljon tunnettuja astiasarjoja, jotka kuuluvat suomalaisten suosikkikattaukseen vuodesta toiseen.

Arabian historiasta

Yksi merkittävä osa-alue Arabian tuotteissa ovat Muumi-astiat. Muumien kanssa yhteistyössä tehdyt legendaariset Muumi-sarjat ovat aika-ajoin lehdistössäkin, kun markkinoille saapuu harvinainen astia. Muumi-sarjoja on kuitenkin enemmän kuin yksi. Arabia julkaisee sekä Muumi klassikot-sarjaa, että Muumi erikoissarjat-astiastoja. Juuri erikoissarjaan kuuluvat ovat usein haluttuja ja kuumaa kamaa. Muumi-sarjassa on tietysti sesonkituotteita, kuten teemaan sopii. Arabian verkkosivuilta voi löytää Muumimukien listauksenkin.Muumi-sarjat ovat kuuluneet suomalaiseen keittiökalustoon jo pitkään. Todella monesta perheestä löytyy edes yksi Muumi-astia, joka on Arabialta. Muumimukit ovat joka ehkä ikonisella tavalla osa suomalaiskodin historiaa. Arabia osaa muutkin teemalliset astiastot. Muumien lisäksi Arabia tekee ja myy Joulupukki-aiheista astiasarjaa. Turistit ovatkin oppineet jo tunnistamaan Arabian logon ja osaavat luottaa hyviin tuliaisiin, kun ostaa Arabian tuotteita. Arabialta kuitenkin löytyy todellakin arkikäyttöön sopivia astiastoja, joita saa eri väreissä. On mukava nähdä, että vaikka Arabiakin uusiutuu ja muokkautuu, klassinen tyyli on jatkunut vuosikymmenien ajan. Sinulla voi olla kotona isoäidin kaapistosta jääneitä Arabian astioita, mutta ne sopivat hyvin yhteen juuri ostettujen Arabian tuotteiden kanssa.

Kansainvälisesti arvostettu yritys

Arabian vanha tehdas, joka sijaitsee Arabianrannassa, on otettu uusiokäyttöön. Tehdasrakennus toteuttaa kunniallisesti yliopiston roolia, sillä Aalto-yliopiston Taideteollinen korkeakoulu toimii tehtaan tiloissa. Onkin odotettavissa, että tulevat muotoilijat voivat löytää inspiraationsa juuri täältä.

Aalto-yliopiston Taideteollinen korkeakoulu

Arabialla on ollut kuuluisia muotoilijoita, jotka ovat suunnitelleet heidän astioitaan. Muotoilijoiden nimet on kirjattu kauniisti myös astioihin. Birger Kaipiainen ja Kaj Franck ovat todella arvostettuja, sekä heidät varmasti tunnistetaan nimensä mukaan juuri siksi, että nimet löytyvät kotona olevista Arabian astioista. Arabialla on ollut merkittäviä hetkiä historiassa työntekijöiden osalta muutenkin. Jossain vaiheessa Arabialla oli töissä jopa 1500 henkilöä, mikä teki siitä väliaikaisesti Euroopan suurimman posliinitehtaan. Vaikka tällaista titteliä enää tehtaalla ei ole, voivat työntekijät olla ylpeitä yrityksen tuotteista. Arabiasta tekee hienon se, että tuotteita saa ostettua täysin arkikaupoista ja ruokakaupoista. Niitä ei tarvitse siis hakea hienostoliikkeistä ja maksaa turhan korkeita hintoja. Käytännöllisyys, sekä hinta- ja laatu-suhde kohtaavat erinomaisesti, joten on täysin ymmärrettävää, miksi Arabiasta on tullut niin arvostettu yritys, kuin se tänä päivänä on.